Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Zomerprogramma wordt vervolgd!

Foto Geeske

Coördinator Geeske (tweede van rechts) met stagiaire Anouck (links) en deelnemers Yana en Talal.

De bladeren vallen alweer van de bomen, maar het zomerprogramma voor vluchtelingen in Leeuwarden zit nog vers in ons geheugen. Zes weken lang organiseerde coördinator Geeske de Vries sportieve activiteiten en creatieve workshops voor zo’n 230 kinderen en jongeren uit de Oekraïne-opvang en de opvang van het COA. We blikken terug en vooruit.

Wat is voor jou het doel van het zomerprogramma?

“We willen kinderen en jongeren kansen bieden om nieuwe dingen te ontdekken en hun talenten te ontwikkelen. Ze gaan zes weken lang niet naar school, de structuur valt weg. Een groot deel gaat niet op vakantie, ze blijven in de noodopvang en ze kennen de stad niet goed genoeg om er zelf op uit te gaan.”

“Daarom zoeken we, naast de activiteiten die we zelf organiseren, ook verbinding met wat er al is, zoals de zomervakantieweek van Stoereloer. Met tieners en jongeren doen we zoveel mogelijk buiten de opvang, vooral in Neushoorn. Zo proberen we een schakel voor ze te zijn.”

Doe je dat allemaal alleen?

“Gelukkig niet! We werken samen met het COA, zij brachten de kinderen van de andere locaties. En er is een grote groep vrijwilligers. Ook bewoners konden zich als vrijwilliger aanmelden, dus uiteindelijk was het een hele mooie mix van Oekraïense, Syrische, Turkse en Nederlandse mensen.”

“Die waren zo enthousiast, dat ze ook weer mee willen werken aan het winterprogramma. Dat doen we dit jaar voor het eerst, in november en december. Iets minder intensief dan het zomerprogramma, en met meer sport en kunst, want dat vonden de jongeren het leukst.”

Wat was voor jou het mooiste moment?

“Oh, wat moeilijk… ik denk toch het zomerfeest! Dat was op de laatste zaterdag, en ik zag hoeveel opener en zelfverzekerder de jongens en meiden waren geworden. Een van de presentatoren bijvoorbeeld was een jongen uit Jemen, die had ik in de tweede week al gevraagd. Jij kan dit, dacht ik, en hij deed het zo goed, hij had zijn papiertje niet eens gebruikt.”

“De Heliconband was ook geweldig, met jongeren uit Pakistan, Turkije en Syrië die elkaar in Heliconstate hadden ontmoet. Wij had een oefenruimte en instrumenten voor hen geregeld en na vier weken oefenen traden ze op het zomerfeest op. Op zulke momenten voel ik me heel trots.”

https://youtu.be/y3d4e8gx0J0?si=bl2FRLeTdJst1J5v