Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Vraag naar budgetmaatjes neemt toe: nieuwe vrijwilligers nodig

Vraag naar budgetmaatjes neemt toe: nieuwe vrijwilligers nodig

De inflatie is dit jaar misschien dan wel iets afgenomen, maar in onze portemonnee merken we daar nog weinig van. De prijzen in de supermarkt blijven hoog en veel mensen hebben moeite om rond te komen. De vrijwilligers van het project Budgetmaatje in de gemeente Súdwest-Fryslân helpen inwoners om weer grip op hun geld te krijgen en daar is steeds meer vraag naar.

‘Budgetmaatjes’ zijn getraind om op een laagdrempelige en persoonlijke manier hulp te bieden aan mensen met financiële problemen. Een budgetmaatje werkt op vrijwillige basis en kan ingeschakeld worden als iemand het financiële overzicht kwijt is en in de schulden zit of dreigt te raken. Niet alleen als er grote problemen zijn, maar liefst zo vroeg mogelijk.

Het project Budgetmaatje is ontstaan vanuit de Parochiële Caritas Instellingen (PCI’s) van Sneek en Bolsward, die het nog steeds ondersteunen. In 2024 voegt ook de PCI van de Heilige Christoffelparochie (regio Joure-Lemmer) zich hierbij. De coördinatie is in handen van Solidair Friesland en er zijn zo’n 25 vrijwilligers actief.

Kosten verlagen

Onze vrijwilligers zijn onafhankelijk, waardoor de drempel laag is. Na de kennismaking helpen zij vaak eerst met het maken van een overzicht van vaste en incidentele kosten en eventuele openstaande rekeningen. Samen met de deelnemer kijken ze vervolgens of bepaalde kosten kunnen worden verlaagd of vermeden en op welke wijze aan financiële verplichtingen kan worden voldaan.

Gezien de toenemende vraag zijn meer budgetmaatjes nodig. Daarom zijn we begonnen met een wervingscampagne voor nieuwe vrijwilligers. We hebben oproepen geplaatst op Facebook, LinkedIn en in de online Vacaturebank van Stipepunt.nl. Ook verschijnt er binnenkort een artikel in de huis-aan-huisbladen in de regio.

Affiniteit met cijfers

Budgetmaatjes kunnen gestructureerd werken, hebben affiniteit met cijfers en kunnen deze analyseren. “Vrijwillige budgetmaatjes krijgen van Solidair Friesland een naslagwerk voor alle regels en mogelijkheden. Als een budgetmaatje problemen ondervindt, kan hij of zij altijd terugvallen op een collega-budgetmaatje of op mij”, zegt coördinator Chantal Udema.

Heeft u zelf een budgetmaatje nodig? Of heeft u affiniteit met cijfers en wilt u een ander helpen? Neem dan contact op met Chantal Udema: cudema@solidairfriesland.nl of kijk op onze website voor meer informatie: https://solidairfriesland.nl/budgetmaatje-fryslan/