Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Verschil maken voor een nieuwkomer

Netwerkmaatjes nieuwkomers

Veel maatjescontacten zijn aan het eind van het schooljaar afgerond. Vaak met een uitstapje naar de bioscoop, het terras, Aquazoo of met een boottochtje door Leeuwarden. Ondanks dat het zeker tijdens de lockdown behelpen was, hebben veel koppels een goede tijd met elkaar gehad, waarbij beiden veel van elkaar hebben geleerd. Een maatje verwoordde het als volgt: “Over het algemeen waren we in dit maatjesproject zeer gewaagd aan elkaar. Echter, leerden we veel van elkaar door te praten. We spraken over zijn cultuur en die van mij. We begrepen elkaar hierdoor meer. Waarschijnlijk is een luisterend oor wel het belangrijkste geweest voor dit maatjesproject. Ik heb geleerd om te luisteren.” Koppeling aan een gezin Een mooi voorbeeld is de koppeling van David aan een Spaanstalig gezin. “Als ik bij ze kom dan heb ik vooral interactie met moeder en de oudste dochter. Wij praten zo drie uur vol als het moet merk ik. Wij praten vooral in het Spaans met elkaar over onze culturen. Ze leren mij veel Spaanse woorden en ik probeer altijd hun vragen over de Nederlandse taal te beantwoorden. Ook help ik ze om bijvoorbeeld in het openbaar dingen in het Nederlands te vragen.” Naast de afspraken thuis worden soms ook uitstapjes gemaakt. Zo is er een geslaagde boottocht door de grachten van Leeuwarden gemaakt. “In Leeuwarden met de boottocht nam ik een vriend van mij mee en dat stelde het gezin op prijs. Nadat hij begon met dingen te vragen aan het gezin kwam het gesprek los. Ook de vriend van de oudste dochter was mee op de boottocht. Een dag van te voren was ik uitgenodigd om op z’n verjaardag te komen. Dat was uniek om mee te maken! We hebben gedanst, gegeten en gesproken. Zij leerden mij Bachata, Salsa en Marengue dansen. De Hollandse polonaise kon niet ontbreken! In de eerste instantie had ik verwacht dat, als er mensen van buiten het gezin meegingen, ze alleen maar met elkaar zouden gaan praten. Dat gebeurde niet en dat was fijn!”

Meedoen? Na de zomervakantie zijn er weer genoeg jonge en oudere nieuwkomers in Leeuwarden, Sneek en Drachten die graag op willen trekken met een maatje. Meer informatie of maatje worden? Neem contact op met Caroline Doelman, cdoelman@solidairfriesland.nl.