Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Taal en inclusie: Geschreven door TUMBA

Tumba

Half april was Johan Derksen weer het gesprek van de dag. In het tv-programma Vandaag Inside nam hij Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop onder vuur. Volgens Derksen heeft De Hoop, afkomstig uit Wommels, geen recht van spreken als het gaat over de Friese taal. „Hij is toch geen Fries, kom op zeg. Ik ben toch ook geen Surinamer?” aldus Derksen.

Een man als Johan Derksen leeft van rellen. Moet je daar aandacht aan besteden? Want dat is juist wat zo’n man wil. Punt is dat Derksen niet alleen staat met zijn racisme. Iedere dag weer worden mensen geconfronteerd met vooroordelen en racisme.

Eind september vorig jaar zond Omrop Fryslân een verslag uit van de voorlichtingsbijeenkomst over de opvang van statushouders in Oosterwolde. Het ging er bij die bijeenkomst fel aan toe. De vraag nu is of de Omrop de racistische taal die bij de bijeenkomst werd geuit gewoon moet uitzenden?

Publicist Mounir Samuel schreef in 2023 het boek Je mag ook niets meer zeggen. Een nieuwe taal voor een nieuwe tijd. Daarin maakt hij helder de relatie tussen taal en structureel racisme duidelijk. “Dit boek toont aan hoe taal aan de basis van systematische uitsluiting ligt, hoe die mensen achterstelt, kleineert en ontmenselijkt en werkelijkheden creëert,” zegt Samuel.

Samuel wil dat mensen leren nadenken over wat ze zeggen. Nelson Mandela zei: “Niemand wordt als racist geboren, maar als ze kunnen leren om te haten, kan hen geleerd worden om lief te hebben. Want liefde is voor het menselijk hart natuurlijker dan het tegenovergestelde.”

Harry Prins Medewerker Tûmba, kenniscentrum discriminatie en diversiteit