Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Steeds meer mensen ontdekken de Woonkamer, Vrijheidswijk Leeuwarden

De Woonkamer

Eerder vertelden we over een nieuw initiatief in de Vrijheidswijk, de Woonkamer. In april is het project van Solidair Friesland aan de Canadezenlaan 198 van start gegaan. Elke dinsdagochtend, van 9.30 tot 12 uur ontmoeten we elkaar, drinken koffie, doen leuke activiteiten, is er aandacht voor de ander, genieten we van cake of meer en maandelijks is er een lunch. Ook in de zomertijd was de Woonkamer gewoon elke dinsdagochtend open. We hebben regelmatig lekker buiten gezeten: menigeen heeft ons gezien en schoot even aan om een kopje koffie mee te drinken. Het is fijn om te merken dat steeds meer mensen de Woonkamer weten te vinden. Er ontstaan mooie vriendschappen en men leert elkaar (beter) kennen. Er hangt een fijne sfeer.

De Woonkamer heeft inmiddels ook een facebookpagina: De Woonkamer Vrijheidswijk. Hierop worden regelmatig leuke berichtjes geplaatst en, uiteraard alleen als men er mee instemt, foto’s geplaatst van de activiteiten. Robert van Solidair Friesland coördineert de Woonkamer en de facebookpagina. “Maar we doen het met z’n allen hoor!”, roept Robert altijd. Dit is helemaal waar. Kan er niemand van het team de deur op tijd openen en de koffie aanzetten? Dan is er wel een gast die dat even wil doen. Eten we pannenkoeken, tosti’s of broodjes? Steeds vindt wel iemand het leuk om iets klaar te maken en loopt er een ander de keuken in om te helpen. Ook regelen de gasten activiteiten, zoals leuke kaarten en bakjes maken. En met z’n allen stellen we het driemaandelijkse activiteitenprogramma op.

Er staat voor volgende week een bezoek aan AquaZoo op de planning. De flyers hangen in de hal van de flats van de Canadezenlaan en in het raam van de Woonkamer op nummer 198. Mensen durven de drempel over te gaan en elke keer is er een lach en een traan. We mogen mensen echt zien en een positieve verandering zien in mensenlevens. Mensen die eenzaam zijn, een pijnlijk verhaal hebben of met een ziekte worstelen, ze komen allemaal een bakje doen en we mogen elkaar in de ogen aankijken. Maar ook veel lol, plezier en prachtige verhalen over vroeger. Mensen voelen zich welkom. Binnen kort komt er een stuk over ‘De Woonkamer’ in de seniorenkrant (bijlage van huis aan huis). Ik was onder de indruk wat de bewoners zelf vertelden over de Woonkamer aan de journalist. Het sluit aan bij de behoefte van mensen.