Regio’s Leeuwarden en Drachten gaan meedoen aan buddyproject friend4friend. ‘Er ontstaan mooie vriendschappen én jongeren doen samen vrijwilligerswerk’

Bron: Friesch Dagblad 18 januari 2021.

In de regio’s Leeuwarden en Drachten gaat op 1 februari het buddyproject friend4friend van start. Jonge Nederlanders worden daarbij gekoppeld aan nieuwkomers of statushouders. In twee jaar tijd moeten bijna honderd koppels ontstaan in Fryslân.

Lodewijk Born • 18 januari 2022, 12:47 • Regio

Friend4friend is oorspronkelijk ontstaan in Noord-Holland, waar onder meer projecten lopen in Amstelland, Haarlemmermeer, Alkmaar en Hoorn. De organisatie wilde ook uitbreiden naar andere regio’s in het land, zo vertelt Caroline Doelman van Solidair Friesland. Daarom werd in 2021 met een noordelijke pilot gestart in Súdwest-Fryslân. ,,Daar hebben we nu vijf koppels en staan een aantal jongeren en nieuwkomers in de startblokken om een friend4friendtraject te starten.”

Samen optrekken en vrijwilligerswerk

Friend4friend is een buddyproject waarbij er de combinatie is ,,van samen optrekken, leuke dingen doen in je vrije tijd én vrijwilligerswerk”, aldus Doelman. De doelgroep is jongeren- en jongvolwassenen tussen de 16 en 27 jaar.
,,In Súdwest-Fryslân doen de koppels onder andere vrijwilligerswerk via Stichting Present. Ze hebben bijvoorbeeld geholpen bij het opknappen van tuinen, het opruimen in huizen of een activiteit gedaan in een verzorgingshuis. Zoals een spelletje doen met bewoners, met bewoners wandelen of een lunch verzorgen.” Vrijwilligerswerk wordt ook gedaan bij de inloop van de Loodsboot in Sneek of een voetbalvereniging.

De interkerkelijke ontmoetingsplek De Loodsboot in Sneek, hier tijdens opening in april 2019. Een van de plekken waar vrijwilligerswerk gedaan kan worden. Foto: Simon Bleeker
De interkerkelijke ontmoetingsplek De Loodsboot in Sneek, hier tijdens opening in april 2019. Een van de plekken waar vrijwilligerswerk gedaan kan worden. Foto: Simon Bleeker

Het vrijwilligerswerk doen de buddy’s samen. Daarnaast kunnen ze online of fysiek afspreken. Friend4friend kan gedaan worden in het kader van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Na een half jaar krijgen de deelnemers er een Europees erkend certificaat voor. De deelnemers moeten daarvoor veertig uur vrijwilligerswerk doen én veertig uur samen privé of als groep optrekken.

Talentontwikkeling

Solidair Friesland zorgt voor de koppeling tussen de nieuwkomers en Nederlandse jongeren. Daarnaast draagt de organisatie zorg voor begeleiding, talentontwikkeling en koppeling met de vrijwilligersplek. ,,’Nieuwkomers’ is breder dan alleen vluchtelingen. Het kunnen bijvoorbeeld ook jongeren uit Oost-Europa zijn die hier een bestaan proberen op te bouwen.”

Het doel van Friend4Friend is dat jonge mensen kennismaken met vrijwilligerswerk en nieuwkomers gemakkelijker hun weg vinden, zowel wat betreft taal als netwerk. En tenslotte dat Nederlandse jongeren kennis maken met nieuwkomers, zodat ze hun wereldbeeld verrijken. ,,Als er vriendschappen ontstaan, hopen we ook dat die na de projectperiode van een half jaar blijven.”

Maya en Chantal, die samen deelnamen aan friend4friend. Foto: Arjan Broek
Maya en Chantal, die samen deelnamen aan friend4friend. Foto: Arjan Broek
Honderd koppels

In Leeuwarden zijn – nog voor de officiële start – al twee koppels gevormd. In de regio Drachten één. ,,Onze doelstelling is dat we 35 tot 40 koppels in twee jaar kunnen realiseren per Friese regio. Dat is ambitieus, maar we denken dat dat kan gaan lukken.” Solidair Friesland gaat ook de coördinatie voor de provincies Groningen en Drenthe doen. Daar gaat het buddyproject beginnen in Assen en Groningen.

Friend4friend is genomineerd voor de Appeltjes van Oranje. Daarmee bekroont het Oranje Fonds jaarlijks sociale initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden en ervoor zorgen dat mensen mee kunnen doen in de samenleving. De Appeltjes van Oranje worden in mei voor de twintigste keer uitgereikt. Stemmen kan nog tot en met 21 januari.