Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Oekraïense vluchtelingen

camping, Oekraïense vluchtelingen

Eind februari 2022 begon de oorlog in Oekraïne. Kort daarna kwamen de eerste vluchtelingen naar Nederland. In de gemeente Leeuwarden zijn voor hen vier opvanglocaties ingericht: het Polarisgebouw bij het Friesland College, het voormalige kantoor van De Friesland en camping De Wetterpôlle in Leeuwarden en (tot eind mei) herberg Oer ’t Hout in Grou.

Solidair Friesland organiseert en coördineert activiteiten voor de bewoners van deze opvanglocaties, zowel voor kinderen als volwassenen. Daarmee proberen we afleiding, ontspanning en structuur te bieden in een voor hen onzekere en verdrietige periode.

WAT DOEN WE?

Voor kinderen organiseren wij verschillende naschoolse activiteiten. Volwassenen bieden we Nederlandse en Engelse taallessen.

Daarnaast organiseren we voor zowel jong als ouder creatieve workshops, zoals keramieken en schilderen, sportactiviteiten en -clinics, bezoeken we de bioscoop en het theater en plannen we gezinsuitjes naar bijvoorbeeld AquaZoo. Voor kinderen en jongeren maken we speciale vakantieprogramma’s.

In samenwerking met de coördinatoren van de opvanglocaties willen we ook voorlichting gaan geven over onderwerpen die te maken hebben met een eventuele toekomst in Nederland, zoals wonen, werken, studie, gezondheidszorg en financiën. Hiermee proberen we de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van de bewoners te bevorderen.

HOE KAN IK MEEDOEN?

Solidair Friesland werkt voor deze activiteiten samen met vrijwilligers. Zij zijn ontzettend belangrijk, of ze nou iedere week komen of bijvoorbeeld alleen helpen bij het zomerprogramma. Niet alleen voor ons als stichting, maar zeker ook voor de Oekraïense vluchtelingen. Vaak is een vrijwilliger voor hen het eerste contact met een ‘local’, en daarmee een ingang naar bijvoorbeeld een sportvereniging.

Wilt u iets betekenen voor de Oekraïense bewoners? Dat kan! Wij zoeken nog vrijwilligers die aan volwassenen taalles willen geven of taalmaatje willen worden. Ook vrijwilligers die willen helpen met het zomerprogramma voor kinderen en jongeren zijn welkom.

Daarnaast komen we graag in contact met mensen die een hobby hebben of een sport beoefenen die zich leent voor een eenmalige activiteit en die het leuk vinden om de Oekraïense bewoners daarmee te verrassen. Dit geldt ook voor sportverenigingen die een clinic willen aanbieden.

Neem voor meer informatie contact op met:

Geeske de Vries (activiteitencoördinator kinderen en jongeren)
tel: 06-12 56 03 96
gdevries@solidairfriesland.nl

Marianne Landheer (activiteitencoördinator volwassenen en taallessen)
tel: 06 14 77 37 47
mlandheer@solidairfriesland.nl