Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

New@Home: maatje van een nieuwkomer

Als je nieuw in Nederland bent, valt het niet altijd mee om je plekje te vinden en je thuis te voelen. Taal is een belangrijke voorwaarde om mee te kunnen doen, maar het helpt ook als er iemand is die je wegwijs maakt in de Nederlandse normen en waarden en de samenleving. Via het maatjesproject New@Home zijn de afgelopen jaren zijn al heel wat jonge nieuwkomers (12-20 jaar) succesvol gekoppeld aan een maatje. In oktober start weer een nieuw traject van New@Home. Niet alleen in Leeuwarden, maar ook in Sneek.

Een maatje (18-30 jaar) onderneemt wekelijks (leuke) activiteiten met de jongere, bijvoorbeeld de stad verkennen, naar de film of bibliotheek gaan, spelletjes doen, ergens wat drinken of samen koken. Ook maakt een maatje wegwijs in de eigen omgeving en helpt met praktische zaken als huiswerk, inschrijven bij een woningstichting, een cv opstellen of studiekeuze. Jonge nieuwkomers worden zelfverzekerder, krijgen meer contact met Nederlanders en integreren beter!

Gemiddeld kost het 2 à 3 uur per week. Solidair Friesland biedt een training vooraf en coaching en intervisie tijdens het traject. Maatjes zijn veelal vrijwilligers of studenten van sociale studies (mbo/hbo). Een maatje heeft een open, nieuwsgierige houding naar mensen uit een andere cultuur, is initiatiefrijk maar ook geduldig. Daarnaast is een maatje bereid te leren en staat hij/zij open voor feedback.

Nieuwe ontwikkelingen New@Home: taalmaatje
Sinds het voorjaar is er ook voor mensen die buiten de leeftijdscategorie 18-30 jaar vallen de mogelijkheid om ‘taalmaatje’ van een nieuwkomer te worden. Cursisten inburgering van de Friese Poort in Leeuwarden (vanaf ca 20 jaar) willen graag ondersteuning bij de taal, maar hebben ook behoefte aan contacten met Nederlanders. Dat kan hulp bij het zoeken naar een vervolgopleiding of (vrijwilligers)werk zijn of bijvoorbeeld ergens wat drinken, samen eten of de stad verkennen. Het traject is enigszins vergelijkbaar met New@Home, maar er ligt meer nadruk op de taal.

Spreekt dit aan? Neem dan contact op met Caroline Doelman (cdoelman@solidairfriesland.nl) voor de mogelijkheden in Sneek of Leeuwarden of als taalmaatje in Leeuwarden.