Miranda Dijkstra heeft de afbeelding op onze kerstgroet gemaakt. We kwamen haar op het spoor als trouwe deelnemer aan het Scheepsmaatjesproject. We zochten iets rond het thema ‘’vasthouden in coronatijd’. En wat bleek: haar kerstkaart van 2018 gaf antwoord op deze vraag. Twee mensen die elkaar glimlachend aankijken en vasthouden. Miranda had het schilderij als titel meegegeven “Niemand mag met Kerst alleen zijn”. We waren er snel over uit: dat is ook onze kerstwens! Een goede reden om haar in Koudum op te zoeken. Het werd een hartverwarmende ontmoeting. En wat een hartelijk welkom.
Miranda deed zelf de deur open. ‘ Melda!!Melda!!’, klonk het enthousiast. Ik was namelijk niet alleen, maar samen met onze fotograaf en vormgever Melda Wibawa. Veel mensen hebben Melda leren kennen door het project Rembrandt van de televisie. In onze vorige Zeven Dagen hadden we al vermeld dat Melda tot de laatste zeven kandidaten was doorgedrongen. En wat bleek, Miranda heeft Melda al die tijd gevolgd en is een grote fan van Melda. En nu stonden ze daar ineens oog in oog. Twee prachtige jonge vrouwen met oog voor de omgeving en met een ziel om wat ze zien voor anderen te verbeelden.
Miranda maakt zeer kleurrijke schilderijen. Ze gebruikt veel kleuren en verschillende technieken en materialen. Voor het schilderij op de kerstkaart gebruikte ze ecoline, acrylverf en inkt om het af te maken. In 2018 werd in Terherne in het kader van ‘proef de kunst’ het boek ‘Het verhaal bij het doek’ van Miranda Dijkstra gepresenteerd. Een prachtig boek met 20 schilderijen van Miranda
Het zijn allemaal juweeltjes. Bijvoorbeeld van de reuzen van Leeuwarden uit het jaar van de culturele hoofdstad. Of van Leeuwarden, met de Oldehove en de Bonifatiustoren. En voor haar broers maakte Miranda een schilderij over hun bagger- en grondwerkzaamheden en de boerenstrijd tegen de stikstofmaatregelen. Dit schilderij kreeg als titel: ‘boer en bouw in het nauw’. Bij elk schilderij staat een verhaaltje van Miranda, in het Fries. Melda en ik hadden er als niet-autochtone Friezen geen moeite mee. Het is de bestellen via Jetty Dijkstra, jettydijkstra@hotmail.com. Prijs: € 24,95. De opbrengst gaat naar de stichting Grutsk.
Haar werk was al eerder opgevallen en in de smaak gevallen bij de jury voor de special award van 2011. Miranda won toen deze bijzondere prijs. Nog langer geleden, vanaf dat ze 5 jaar was, ontdekte de begeleiding op school Lyndenstyn in Beetsterzwaag dat Miranda een bijzonder talent voor tekenen had en dat ze echt kunstzinnig werk maakt. Of zoals haar collega Melda zegt: ‘een kunstenaar denkt en werkt anders. Miranda schildert met gevoel!’. Na ruim 6 jaar Lyndestyn gaat Miranda eerst naar de Conventschool in Sneek en daarna naar de dagbesteding op de Bascule in Sneek, waar ze haar schilderstalenten verder is gaan ontwikkelen.
Miranda woont bij haar ouders. Door de week gaat Miranda naar het arbeidscentrum in Sneek. Op donderdag en vrijdag ging ze naar de Bascule. Daar heeft ze jarenlang veel geschilderd. Sinds kort is die activiteit verhuisd naar Studio 17.
En ze zal zeker ook blijven meedoen met de scheepsmaatjes. Ook dat is dit jaar niet doorgegaan door de corona. ‘We missen elkaar wel. Hopelijk gaat het volgend jaar weer wel door” Ze heeft een vast maatje, Catharien, ook uit Koudum. Ze kennen elkaar al meer dan tien jaar. “Ik kom ook graag bij Catharien. Bij haar thuis zijn veel dieren. Paarden met veulentjes en zelfs kippen en geiten.” Ook in coronatijd hebben Miranda en Catharien af en toe contact.
Het leuke van de scheepsmaatjes-dagen zijn de verhalen, volgens Miranda. Ze herinnert zich nog goed het verhaal van de ark van Noach, in de katholieke kerk van Joure. ‘Alle groepen waren ingedeeld met dierennamen. Ik zat bij de eland. En die was ineens weg! Ik zat met mijn handen in het haar! Waar is hij nu? Gelukkig hebben mensen uit een andere groep hem weer gevonden. het is altijd gezellig op de scheepsmaatjesdagen. Er gebeurt van alles! Met muziek en mooie verhalen. En ik kan dan ook schilderen.’
Het werd een warme ontmoeting van twee mensen die elkaar aanvoelen. Allebei met hart en ziel voor de kunst. Het lijkt Miranda aan goed idee om een keer met andere mensen met een beperking mee te doen met een schilderworkshop van Melda. We gaan ons best doen om dat organiseren. Weer eens een ander project!
Voor we weggaan vraag ik Miranda of ze nog een laatste vraag voor Melda heeft. Was het spannend om mee te doen met project Rembrandt? Melda: het was vooral spannend omdat je niet weet wat voor opdracht je krijgt. En het moet in korte tijd klaar zijn. Dat werd spannend bij het etsen toen de pers het niet goed deed. Het was ook spannend als de deskundigen bij mij kwamen staan om te kijken hoe het ging. Maar ik heb er ook heel veel van geleerd’
Jan Bosman