Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Maatjesproject DOE.frl voor mensen met licht verstandelijke beperking

doe.frl: Maatjesproject DOE.frl voor mensen met licht verstandelijke beperking

Solidair Friesland en WIL starten met verschillende partners een maatjesproject voor mensen met een licht verstandelijke beperking die zelfstandig wonen. Een beetje aandacht, een beetje liefde, een beetje koffie. Ik ben er voor je. Ik zie jou en je mag er zijn. Ik denk om jou en aan jou.
Mensen voor mensen. Dat is in de kern diaconaal aanwezig zijn in onze eigen omgeving. Dit kunnen we doen op vele verschillende manieren. Mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De reden van maatjesproject DOE is dat we zien dat mensen met een licht verstandelijke beperking die zelfstandig wonen extra kwetsbaar zijn voor verschillende dingen. Sociaal gezien vallen ze er vaak buiten omdat mensen hun gedrag vaak niet ‘kunnen lezen’. Ook financieel lopen zaken vaak wat in de knoop. Naast dat ze professioneel begeleid worden door WIL zien we een gat in aandacht en vriendschappen. Hier willen we door maatjesproject DOE verandering in brengen.

Hoe ziet het er concreet uit

We krijgen nu al aanvragen voor verschillende dingen en uit verschillende plekken. Een man zoekt gewoon iemand om tweewekelijks een kop koffie mee te drinken. Of iemand om 1x in de week een wandelingetje maken. Met iemand samen de tuin doen en natuurlijk een kop koffie drinken. Iemand om de week ontmoeten en ook helpen om de financiën samen overzichtelijk te maken. Een vrouw die af en toe bij een manege wil kijken en gewoon contact wil hebben met iemand. Niet elke dag, niet elke week (tenzij dit natuurlijk haalbaar is) maar om de week een afspraak, een ontmoeting, een gesprek, een activiteit.

Wie zoeken we?

Mensen die iets voor mensen willen betekenen voor langere tijd. Mensen die handen en voeten willen geven aan hun geloof. Mensen die iets willen betekenen in het leven voor mensen die niet altijd gezien worden. Iemand die voor langere tijd zich wil inzetten om iemand aandacht en tijd te geven. Leeftijd maakt helemaal niets uit. Je moet alleen iets kunnen met de doelgroep. Aanvragen komen uit heel Friesland, dus we zoeken ook vrijwilligers uit heel Friesland.

Wat krijg je terug?

Naast een waardevol contact en zingeving voor beide wordt u niet zomaar in het diepe gegooid. Maatjesproject DOE wordt door Solidair Friesland professioneel begeleid en zij zorgt goed voor de vrijwilligers in dit project. Hiernaast zal WIL de vrijwilligers ondersteunen met specifieke training en coaching. Sowieso is het waardevol om iets voor iemand anders te betekenen die anders bijna niemand ziet. Zie het als een win-win situatie.

Aanmelden en informatie

We hopen uw interesse te hebben gewekt. Misschien bent u meteen al enthousiast geworden en weet u ook andere mensen die perfect als maatje voor DOE zou kunnen zijn. U kunt zich dan aanmelden bij Robert Colijn, rcolijn@solidairfriesland.nl, 0652547926 (appen mag ook).