Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Impressie bezoek Woonkamer Ternaard

Impressie bedoek Woonkamer Ternaard

Donderdagochtend 4 april zijn Roger en ik (Feike) naar Ternaard (gemeente Noardeast-Fryslân) geweest voor een bezoek aan de Woonkamer aldaar. ‘De Wenkeamer’ zoals ze hier zeggen, want Ternaarders hechten aan geef Frysk. De Wenkeamer bevindt zich op het terrein van camping Het Groene Hart aan de rand van Ternaard. Is het buiten koud en guur, binnen heerst een fijne en warme sfeer.

Toen wij aankwamen was de tafel mooi gedekt voor de ongeveer 20 personen die zich voor de lunch hebben opgegeven.

We worden hartelijk verwelkomd door Janneke Goodijk. Met Petra de Bruijn – vandaag verhinderd – is zij de drijvende kracht achter De Wenkeamer. Janneke zegt er eigenlijk altijd te zijn, ook al kunnen ze elkaar afwisselen. Naast haar vrijwillige inzet krijgt ze er veel voor terug.

Wat me altijd weer opvalt bij bezoeken als deze is de open, ontspannen en vriendschappelijke sfeer. Mensen maken gemakkelijk contact en delen lief en leed met elkaar. Bij een andere woonkamer die ik onlangs bezocht geldt de ongeschreven regel dat alles wat wordt gedeeld ‘binnen deze muren’ blijft. Dit maakt dat men zich vertrouwd voelt en open durft te spreken. En reden om steeds weer terug te komen!

Er komen gemiddeld tussen de 12-16 personen De Wenkeamer van Ternaard bezoeken, vandaag waren het er tegen de 30. ‘Dat komt dochs net troch my wol?’ Dochs wol, want het zijn de woorden van niemand minder dan Douwe Kootstra, de bekende volksverhalenverteller en schrijver uit Feanwalden. Douwe was uitgenodigd om enkele volksverhalen te delen. Dat kan hij als geen ander. De gasten luisteren geboeid, hangen aan zijn lippen. Douwe vertelt dat van de ruim 30.000 Friese volksverhalen in Friesland er 16.000 uit Noord Oost Friesland komen. Ze zijn bewaard gebleven door overlevering: kinderen vertellen de verhalen die ze van hun ouders hoorden weer door aan hun kinderen enz.

De Wenkeamer is ontstaan vanuit het project De Warme Woonkamer, mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Friesland. Aanleiding was de energiecrisis, maar gebleken is dat mensen vooral komen voor ontmoeting en gezelligheid.

Waar: Het groene Hart, Riedhússtrijtte 37 Ternaard
Wanneer: Iedere donderdag van 10.00 – 13.00 uur
Organisatie: Commissie De Wenkeamer. In samenwerking met:  Dorpsbelang Ternaard, Solidair Friesland, Stichting Groene Hart, PKN Ternaard.