Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Hoe is het nou om een stage bij Solidair Friesland te doen? Meekijken met stagiair Rachel

Solidair Friesland

Hallo! Mijn naam is Rachel. Ik ben tweedejaars student Social Work en voor mijn studie loop ik stage bij Solidair Friesland . Ik zit in het team van friend4friend. Wil je weten wat ik dan zoal doe en wat ik daarvan vindt? Lees dan even verder.

Een van de dagelijkse dingen die ik doe is organiseren van groepsactiviteiten voor de maatjes van Friend4Friend. Dit doe ik samen met mijn medestagiaires.

Binnen dit project werken we ook met groepjes, waar twee nieuwkomers gekoppeld worden aan twee Nederlanders. De nieuwkomers en de Nederlanders zijn hier samen de maatjes. Hierdoor leren ze Nederlandse mensen kennen, maar ook andere mensen die nieuw zijn in Nederland.

Ik spreek zelf ook wekelijks af met mijn friend4friend maatje. we vaak af in de stad en gaan dan even wat drinken in een café of we gaan poolen. Ik vind het heel mooi om te zien dat mijn maatje leerdoelen heeft en dat ik daar hopelijk aan kan bijdragen.  Juist dit vind ik heel leuk, omdat mijn stage daardoor niet een statische werkplek is, maar een sociale setting. Dat zorgt voor heel andere gesprekken dan alleen gesprekken voor mijn stage.

De groepsactiviteiten die wij organiseren zijn heel verschillende. Bij een groepsactiviteiten komen alle friend4friend maatjes van Leeuwarden samen om gezellige dingen te doen. De groepsactiviteiten draaien om het versterken van verbinding en contact. Zo hebben we bijvoorbeeld in december een cadeauspel gedaan voor Sinterklaas en een kerstbingo gehouden, in januari zijn we met de locaties Leeuwarden en Drachten gaan schaatsen.

De feedback die we krijgen is erg positief. Daarom kijk ik erg uit naar de volgende groepsactiviteiten.

Wat ik ook een leuk onderdeel vind van dit project is het vrijwilligerswerk. Je spendeert tijd met je maatje en daarnaast doe je samen ook iets goeds voor anderen. Binnenkort is de NLdoet-dag, waar al onze maatjes de mogelijkheid hebben om vrijwilligerswerk te doen.

Als stagiaire zie ik ook wel dingen die wel lastig zijn in dit project. Zo heb je bijvoorbeeld maatjes die niet alleen geen Nederlands maar ook geen Engels spreken. Daardoor is het gelijk al een stuk moeilijker om te communiceren. Hier zijn natuurlijk oplossingen voor, zoals Google Translate. Vaak vervormt google zinnen die je inspreekt en ontstaat er miscommunicatie tussen de maatjes.

Het komt soms ook voor dat maatjes afhaken of niet komen opdagen. Dit blijft natuurlijk erg lastig, ook voor de persoon aan wie ze gekoppeld zijn. We proberen dit zo voor te zijn. Dat betekent dat we deelnemers juist extra stimuleren en begeleiden en hen betrekken als ze zich wat terugtrekken uit het project. Dit lukt jammer genoeg niet altijd en dat vind ik dan best lastig.

Al met al vind ik dit enorm mooi werk en een hele leuke stageplek. Met nieuwkomers werken vind ik heel zinvol en tegelijkertijd ook superleuk!