Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Het is waardevol om een luisterend oor voor elkaar te hebben

Menno en Mustafa hebben onlangs hun friend4friendperiode met een certificaat afgerond. Menno (21) wilde in zijn tussenjaar graag iets nuttigs doen met zijn vrije tijd en kwam uit bij friend4friend. Inmiddels studeert hij nu filosofie. Mustafa (22) is afkomstig uit Turkije en kwam via een COA-begeleider op het spoor van friend4friend. Menno: “Mustafa maakte indruk door de manier waarop hij zich durfde open te stellen”

Menno verteld: “ik ging op zoek naar vrijwilligerswerk en kwam toevallig op internet friend4friend tegen. Dat leek mij wel een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen en iets voor een ander te kunnen betekenen. Toen ben ik gekoppeld aan Mustafa, er was al heel snel een goede klik. We hebben in het begin veel afgesproken, wat sparren, in de stad wat drankjes doen, naar de kermis en naar een museum geweest. Daarnaast waren we ook een luisterend oor voor elkaar. Ik merkte wel dat Mustafa dat heel fijn vond; maar zelf vond ik dat ook fijn. Mustafa maakte indruk door de manier waarop hij zich durfde open te stellen naar mij toe. Het voelde heel fijn als iemand dat bij mij durft te doen. Daarnaast merkte ik dat het contact echt waardevol is. Ik had echt het idee dat hij het heel fijn vond om een luisterend oor te hebben. Hij gaf ook herhaaldelijk aan hoe erg hij dat waardeerde.”

“Menno is perfect voor mij omdat hij van dingen houdt die ik ook leuk vind”

Mustafa verteld: “Ik wilde meedoen aan friend4friend, omdat ik geen vriendschappen had en weinig zelfvertrouwen. Mijn leven veranderde nadat ik Menno ontmoette. Menno is eigenlijk heel aardig. Hij heeft een groot hart. Hij is perfect voor mij omdat hij van dingen houdt die ik ook leuk vind. Hij is een goede vent. We deden zo veel dingen samen. Ik probeerde Nederlands te leren en Menno probeerde Turks te leren. Ik leerde van hem, maar niet alleen taal. Ook hoe de Nederlanders zijn, en hoe de dingen in Nederland werken. Dit is belangrijker dan taal. Ik denk dat ik het nu heel leuk vind om in Nederland te blijven, daar ben ik zo blij om. In dit project hebben we soms zo diep gepraat. Hij houdt van praten en ik hou van luisteren; en ik hou van praten en hij houdt van luisteren. Hij is nu filosofie aan het studeren. Hij vertelt daar iets over, en soms verander ik daardoor van gedachten.“

“Friend4friend heeft mij de kans gegeven om wat te betekenen voor iemand anders”

Menno: “Dit is voor mij ook mijn eerste ervaring met vrijwilligerswerk. We hebben iemand helpen verhuizen, en we hebben nog een paar muren geverfd. Die man bij wie we thuis waren, was een hele aardige man. Dan merk je heel erg hoeveel hulp sommige mensen nodig hebben, en hoe blij je mensen met je hulp kunt maken. In die zin heeft friend4friend voor de rest van mijn leven vrijwilligerswerk op de kaart gezet. Friend4friend heeft mij de kans gegeven om wat te betekenen voor iemand anders. Ik ben ook op een dieper niveau wat dankbaarder. Het heeft voor mij een blijvend contact gecreëerd; een vriendschap van persoonlijke betekenis. Iets doen voor een ander is belangrijk.”

Mustafa: “Het belangrijkste dat ik heb geleerd is vrijwilligerswerk. Ik zag dat in Nederland veel mensen alleen zijn. Ik heb ook iemand ontmoet die mijn taal spreekt. Ik kan alle gevoelens en alle situaties uitleggen; alles. Want je ziet nu wel, ik kan vragen soms niet begrijpen. Dit is niet mijn taal, maar ik probeer het. Maar met deze man voelde ik me anders. Hoe anders, ik weet niet hoe ik het kan uitleggen. Dit gevoel is eigenlijk heel fijn. Ik heb geleerd dat mensen soms geen geld nodig hebben om iets te doen. Ik denk dat dat voor mij het belangrijkste is.”