Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Pater Grasveldpenning 2017

Pater Grasveldpenning 2017 voor Agatha Vreeling en Ruud Lolkema

Op 13 oktober werd in Zalencentrum St Nyk te Sint Nicolaasga voor de zevende maal de Pater Grasveldpenning uitgereikt aan een persoon met speciale verdiensten op sociaal of diaconaal terrein. De royaal gevulde zaal werd voor de pauze getrakteerd op een passende inleiding door juryvoorzitter burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden, een met beeld ondersteunde introductie van alle elf genomineerden door voorzitter Loek Punt van Solidair Friesland en muzikale intermezzo’s in meerdere talen. Daarop was het wederom de beurt aan Ferd Crone die het juryrapport voorlas en zo uitkwam bij de officiële winnaar Agatha Vreeling. Uit het juryrapport: ‘Agatha heeft respect voor mens, dier en aarde en staat met beide benen op de grond. Zij heeft een open mind en is zeer praktisch ingesteld. Ze zoekt altijd naar openingen waar de gelederen zich dreigen te sluiten. Agatha is kundig, trouw en heeft altijd oog voor ‘de mensen’, de meest kwetsbaren. Zij geeft handen en voeten aan de 7 werken van barmhartigheid en maakt de katholieke sociale gedachte waar.’
Vóór de officiële uitreiking van de penning door Ferd Crone werden overigens alle genomineerden op het podium geroepen, want ook hun inzet verdiende natuurlijk alle lof en tenminste een stevig applaus. Door hun vrijwillige werkzaamheden zouden allen in feite in aanmerking komen voor de penning, maar bij competities heeft de jury de opdracht er maar één te kiezen en dat was ditmaal Agatha Vreeling.

Verrassing

Na de pauze kwam Loek Punt met een verrassende wending voor alle aanwezigen. Buiten jury, nominaties en andere officiële plichtplegingen om werd namelijk een tweede Pater Grasveldpenning uitgereikt aan niemand minder dan Ruud Lolkema. Hij is bestuurslid van Solidair Friesland en (bestuurs)lid van de beleidsgroep van Solidair Friesland voor platform noordwest, maar is in feite van alle markten thuis en overal inzetbaar. Van die multifunctionaliteit van Ruud Lolkema wordt dankbaar gebruik gemaakt. Een klein rekensommetje maakt duidelijk dat hij de afgelopen kwart eeuw meer dan 10.000 uur heeft gespendeerd aan vrijwilligerswerk voor en achter de schermen van Solidair Friesland (10 uur x 40 weken x 25 jaar). Voor Ruud hoefde die penning niet, maar juist dat maakt dat hij de erkenning zo verdient.

Humor

Daarna was het woord aan professor Erik Borgman van de Tilburg School of Catholic Theology die een boeiende lezing hield over het thema van die dag: waakzaamheid. Borgman bleek een begenadigd spreker met het juiste gevoel voor onderkoelde humor en hield de zaal schijnbaar moeiteloos in zijn ban. Door de uitreiking van een tweede Pater Grasveldpenning was er in het programma minder tijd overgebleven voor een tweegesprek met het publiek, maar de meest dringende vragen werden toch beantwoord. Daarop vatte dagvoorzitter en Friesch Dagblad-journalist Dick Vos de dag samen en sloot af, waarna er genoeg tijd overbleef voor onderlinge gesprekken, een hapje en een drankje. Daar werd dan ook volop gebruik van gemaakt. Bij hun vertrek kregen alle aanwezigen nog de Solidair Friesland bureaukalender uitgereikt, waarbij elke maand in het teken staat van één van de 11 genomineerden. Voor de maand januari bijt Agatha Vreeling uiteraard het spits af als nieuwe drager van de Pater Grasveldpenning, editie 2017.

Het thema waakzaamheid sluit goed aan bij de actualiteit, met name de uitspraak dat het regeringsbeleid gericht is op de normale, gewone Nederlanders. Daags voor de uitreiking van de penning sprak Borgman daarover voor het Wetenschappelijk Instituut van het CDA. Klik op deze link voor de tekst.

Wie was Pater Grasveld en waarom deze penning?

Pater Grasveld (1926 – 2012) was franciscaans priester (ofm; lid van de orde van franciscanen) en was, naast vicaris – generaal van het Bisdom Groningen, jarenlang bestuurslid van Solidair Friesland.
Hij heeft aan de wieg gestaan van vele sociale projecten. Hij was een echte beroepsbestuurder. Tevens had hij altijd oog voor de grote en kleine zorgen van de mensen in zijn omgeving.
Pater Grasveld heeft in zijn bestuurlijke werk altijd een open geest en een ruim hart gehad voor de noden van sociaal kwetsbare mensen en voor de vrijwilligers en werkers die zich inzetten voor deze mensen en voor een sociale en rechtvaardige samenleving.
Naar aanleiding van zijn afscheid heeft Solidair Friesland hem in 2002 de eerste Pater Grasveldpenning overhandigd. Als waardering voor zijn bestuurlijke inzet en hartelijke, persoonlijke belangstelling. Vooral ook als een blijvend teken van echtheid en solidariteit.
De penning staat symbool voor de inzet van vrijwilligers voor een vreedzame en rechtvaardige samenleving. In overleg met het bestuur van Solidair Friesland zal iedere twee à drie jaar een kopie van de Pater Grasveldpenning worden uitgereikt aan een man, vrouw of organisatie, die zich in trouwe betrokkenheid bij een of meer werkterreinen van Solidair Friesland dienstbaar heeft gemaakt.

>> Download de powerpoint presentatie van de lezing van Erik Borgman (pdf bestand)

>> Publicatie Friesch Dagblad 14 oktober 2017