Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Friend4friend: jonge Nederlanders en nieuwkomers die de wereld willen verbeteren

WAT is friend4friend?

Friend4friend koppelt Nederlandse jongeren en jonge nieuwkomers. Jongeren die elkaar anders niet zo snel zouden ontmoeten trekken een half jaar lang gemiddeld 4 uur per week met elkaar op. Als duo gaan ze leuke dingen doen. Samen sporten, eten, een museum bezoeken of taaloefeningen doen. Zo leren jongeren elkaar op een ontspannen manier beter kennen. Daarnaast werken de jongeren als vrijwilligers in duo’s samen om andere mensen of organisaties te helpen. Dit kan op allerlei gebieden: van welzijn/zorg, sport, onderwijs/educatie tot natuur, techniek/ICT, politiek/bestuur en duurzaamheid. Zij kunnen werken aan een opdracht, meewerken in de bestaande setting of een eigen initiatief uitvoeren. Bijvoorbeeld in een buurthuis of buurtmoestuin, op een school of sportvereniging. Friend4friend is een MDT-project. MDT is de afkorting van maatschappelijke diensttijd. Doe je mee met MDT, dan ontdek je je talenten en doe je tegelijkertijd iets voor een ander. Ook ontmoet je nieuwe mensen en maak je onze samenleving sterker.
Dit is friend4friend!: https://youtu.be/5gs5MHul4lI

WAT GEBEURT ER?

Bij friend4friend leren jonge Nederlanders en jonge nieuwkomers van elkaar. Ze leren elkaars cultuur en leefwereld kennen en beter begrijpen. Beiden ontdekken hun talenten en ontwikkelen nieuwe competenties. Bijvoorbeeld het organiseren en regelen van dagelijkse dingen. Jonge nieuwkomers raken vertrouwd met de Nederlandse omgangsvormen en oefenen de taal, waardoor zij zich sneller thuis voelen. De deelnemers maken door dit alles meer kans op een betaalde baan of ontdekken welke opleiding ze willen doen. Ook leren beiden nieuwe mensen kennen.

Gedurende een half jaar worden de jongeren door de coördinator van friend4friend begeleid en zijn er groepsbijeenkomsten. Ook zijn er soms workshops of trainingen over verschillende thema’s. Na deelname ontvangen zij een Europees certificaat van wat ze gedaan en geleerd hebben.

Met wie en voor wie

Friend4friend is gestart in Alkmaar en Haarlem. Na het proeftraject is friend4friend verder uitgebreid naar andere regio’s, waaronder Friesland. In 2021 is Solidair Friesland met friend4friend in Súdwest-Fryslân gestart. In 2022 is friend4friend uitgebreid naar Leeuwarden en Smallingerland. Er wordt samengewerkt met o.a. entreeopleidingen voor nieuwkomers, de ISK en het AZC. Daarnaast zijn er contacten met organisaties voor vrijwilligerswerk zoals St. Present. Er wordt gestreefd naar plaatselijke friend4friendgroepen die nieuwe deelnemers werven en begeleiden.

HOE KAN IK MEEDOEN?

Friend4friend is voor jonge nieuwkomers en Nederlanders tussen de 16 en 27 jaar. Samen trek je gemiddeld 4 uur per week gedurende een half jaar op. Wat je nog meer moet weten:

  • Tijd en plaats zijn flexibel
  • Met leeftijdsgenoten
  • Persoonlijke begeleidingX
  • Voor een nieuw netwerk
  • Voor nieuwe vrienden!
  • Ook geschikt voor studenten van een sociale opleiding
  • Europees erkend certificaat

Nieuwgierig geworden? Wij wel naar jou! We hopen je snel te ontmoeten.
Bel, WhatsApp of mail voor aanmelding en/of informatie: Caroline Doelman via 06 44209882 of leeuwarden@friend4friend.nl of Sander Teertstra via 06 55907729 en sudwest-fryslan@friend4friend.nl of smallingerland@friend4friend.nl.

Meer informatie?
www.friend4friend.nl
www.facebook.nl/friend4friendnl
www.instagram.com/friend4friendnl

>> Download hier de flyer van Friend4friend