Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Friend4friend-duo Maryam & Rawda: blij met elkaar

Friend4friend duo

Rawda (20) en Maryam (24) doen samen mee aan friend4friend. Rawda is afkomstig uit Egypte en woont nu bijna twee jaar in Nederland. Zij volgt de internationale lerarenopleiding Engels in Groningen. Maryam is als tweejarige uit Afghanistan naar Nederland gekomen en heeft acht jaar in azc’s gewoond. Zij zit in het derde jaar van de mbo-opleiding Sociaal Werk en loopt stage bij Solidair Friesland.

Rawda: ‘’Maryam is een aardige vrouw en we hebben een leuk contact samen. Het is heel natuurlijk ontstaan en ik voelde me direct thuis bij haar. Maryam houdt van mensen helpen, met name kinderen. Zij heeft duidelijk passie voor het werken met kinderen en vluchtelingen. Ik houd ervan als ze zegt ‘je ziet er zo goed uit vandaag!’’’

Maryam: “Rawda is altijd vrolijk, behulpzaam en vriendelijk. Zij houdt van praten met mensen en heeft altijd zin in een grapje. Ons contact is erg goed en ik ben erg blij dat we aan elkaar gekoppeld zijn. Ik had dat niet verwacht, maar het leek vanaf het begin dat we elkaar al veel langer kennen.”

Arabisch vertalen

Vrijwilligerswerk of iets doen voor een ander is een vast onderdeel binnen friend4friend. Maryam en Rawda hebben meegedaan aan het zomerprogramma voor kinderen in de noodopvang (en dat doen zij deze zomer weer) en ook aan de activiteiten voor Oekraïense kinderen.

Maryam: “Het was leuk om te zien hoe natuurlijk Rawda met de kinderen omging. Omdat ze Arabisch spreekt, kon ze ook regelmatig vertalen. Het was erg fijn om samen te helpen bij de activiteiten voor de kinderen.”

Rawda: “Samen meedoen aan het zomerprogramma was erg leuk. Grappig was dat Maryam in het Dari en ik in het Arabisch kon vertalen. Ik heb daar veel vluchtelingen ontmoet, ook een Egyptische vrouw. Dat was erg bijzonder en ik heb nog steeds contact met haar.”

Meer zelfvertrouwen

Binnenkort wordt friend4friend afgerond. Rawda en Maryam krijgen dan een certificaat omdat ze hun traject hebben afgemaakt. De twee meiden geven allebei aan dat ze veel hebben geleerd.

Maryam: “Ik ben sterker geworden in het verzinnen van oplossingen, kan beter mijn grenzen aangeven en nee zeggen en ik heb mij ontwikkeld in zeggen wat ik vind en om hulp vragen. Mijn zelfvertrouwen is gegroeid.”

Rawda: “Mijn Nederlands is minder goed dan ik had gehoopt. Dat komt doordat mijn studie in het Engels is. Wel heb ik veel van Nederland geleerd. Bijvoorbeeld dat in Friesland twee talen worden gesproken. En over Sint-Maarten, toen ik met de Oekraïense kinderen meeliep. Ik heb vooral geleerd hoe het is om met meerdere culturen te leven. Ook ben ik socialer geworden door met vluchtelingen en kinderen te werken.’’