Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Friend4Friend

De eerste twee jaren friend4friend Noord-Nederland zijn 1 februari afgerond. Twee jaren waarin we mooie koppels hebben gehad die vrienden zijn geworden of die een grote groei in hun persoonlijke ontwikkeling hebben doorgemaakt. Ook gaven veel duo’s aan dat ze het vrijwilligerswerk bijzonder vonden, doordat ze iets voor een ander konden betekenen en er ook vaak dankbaarheid voor terugkregen.

Juist door deze mooie ervaringen van jongeren zijn we erg blij dat we nu weer drie jaar verder kunnen met dit project. Het doel is dat er in Friesland over 3 jaar 250 jonge Nederlanders en jonge nieuwkomers een traject hebben afgerond. Een traject omvat 80 uur, waarvan 40 uur bestaat uit samen iets doen voor een ander. Het traject wordt afgerond met een feestelijke bijeenkomst waarbij jongeren een MDT-certificaat krijgen waarop staat wat zij gedaan en geleerd hebben.

Friend4friend jongeren over het project: 

Menno: “Mustafa maakte indruk door de manier waarop hij zich durfde open te stellen”
Mustafa: “Ik wilde meedoen aan friend4friend omdat ik geen vriendschappen had en weinig zelfvertrouwen. Mijn leven veranderde nadat ik Menno ontmoette. Hij heeft een groot hart.” Menno: “Friend4friend heeft mij de kans gegeven om wat te betekenen voor iemand anders” Mustafa: “Het belangrijkste dat ik heb geleerd is vrijwilligerswerk. Ik zag dat in Nederland veel mensen alleen zijn.”

Friend4friend is een project in het kader van de maatschappelijke diensttijd (MDT), een programma voor jongeren dat inzet op ontmoeting, talentontwikkeling en iets doen voor een ander. Een half jaar lang, gemiddeld 4 uur per week trekken jongeren in duo’s of meertallen met elkaar op. Friend4friend verwoordt dat in de woorden: samen – ontmoeten – doen – ontwikkelen. Naast het samen optrekken als duo zijn er ook regelmatig groepsactiviteiten zoals schaatsen, Sinterklaasfeest, kerst, spelletjesmiddag, samen eten of een workshop.

Naast gezelligheid en ontmoeting is er ook ruimte voor het ontwikkelen van praktische, creatieve, organisatorische of persoonlijke vaardigheden.