Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Flechtlingen Wolkom – Dag van de vluchteling

Dag van de vluchteling

‘De beste plek waar een vluchteling kan belanden is Fryslân’ zei dichter en schrijver Rodaan al Galadi op de bijeenkomst in de PKN kerk De Schakel in het kader van de dag van de vluchteling. In Fryslân wil iedereen wel helpen. Twaalf jaar duurde zijn procedures tot hij wist dat hij mocht blijven. Rodaan kent nog steeds de namen van de vrijwilligers en medewerkers van het COS (het huidige Tumba) die er waren voor hem. Johannes de Goede, Piet Kok, Tine Bethlehem. Zij waren belangrijk voor hem omdat zij hem zagen. Echt zagen. Zij gaven hem geen water en brood, dat was al geregeld in het AZC van Harlingen. Zij zagen wat hij nodig had. En ze konden het hem ook aanbieden. Een typemachine, hulp en correctie bij het woorden geven aan zijn leven, een column in de krant, een CD met composities op zijn teksten, een uitgever. Zij zagen hem staan en lieten hem groeien.

De middag werd ingeleid door de prachtige klassieke- en volksmuziek van Soul of Ukraine. Muziek die hoop geeft, waar je in kunt verdwijnen en even kunt ontsnappen aan je zorgen over morgen en om de mensen thuis, in Oekraïne of waar dan ook. Het werd een feest toen Koma Zozan de zaal verbouwde en de dans inzette. Bijna niemand kon blijven zitten.
Zo’n middag laat zien en ervaren hoe het kan. Hoe wij met elkaar kunnen omgaan. We gaan door. Met maatjes zoeken voor nieuwkomers. Met het vrijwilligerswerk voor de taallessen en de kinderactiviteiten. Met het verzamelen van ervaringen en van zorgen over het beleid. Met werken aan verbeteringen hier. Doe je mee? Mail ons via flechtlingenwolkom@solidairfriesland.nl

> Lees hier het artikel in Leeuwarder Courant