Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

De Woonkamer

De woonkamer

We, zomaar een groepje enthousiaste vrijwilligers, hadden een droom. We wilden graag een leuke ruimte creëren waarin gezellig koffie kan worden gedronken, een leuk gesprek plaatsvindt, waar gesjoeld en gehaakt wordt. Gewoon ouderwetse gezelligheid. Robert Colijn nam namens Solidair Friesland het initiatief, kwam via Palet aan een prachtige locatie en zo ging het balletje rollen.

De gasten en wij zijn half april begonnen. We noemden de ruimte De Woonkamer en De Woonkamer staat aan de Canadezenlaan 198. Alle flats in de nabije omgeving kregen een uitnodiging en, ontzettend leuk, steeds meer mensen weten de weg naar De Woonkamer te vinden. Voor iedereen toegankelijk. Daarbij hadden we nóg een droom: namelijk dat ook mensen naar De Woonkamer komen die zich een beetje eenzaam voelen, bij wie thuis niet zoveel bezoek komt, mensen die er graag even uit willen maar voor wie dit niet zo vanzelfsprekend is. Op verschillende manieren proberen we ook deze mensen uit hun isolement te halen en te verleiden tot een gezellige ochtend.

Inmiddels is De Woonkamer een vaste waarde in gezelligheid. Elke dinsdagochtend van 9.30 tot 11.30 uur is er koffie aan de ‘stamtafel’. Bijna altijd heeft er wel iemand een cake gebakken of een taart gemaakt. Erg lekker. De deur staat letterlijk en figuurlijk open, en is iemand niet mobiel genoeg om zelf te komen, dan helpen we graag. Ook top: de groep vrijwilligers is zelfs al gegroeid.

De gasten hebben allerlei ideeën geopperd voor gezellige uitjes. Een keertje winkelen in de stad, naar de Orchideeënhoeve, een praamvaart, het tuintje mooi maken zodat we er in de zomer met z’n allen kunnen zitten, lekker met elkaar een tosti eten veel meer. We gaan proberen deze wensen te realiseren.

Het leven na verlies van een partner, gehandicapt zijn, fysieke en psychische pijn ervaren, een zieke partner hebben. De verhalen die we horen en zien… het is schrijnend. De Woonkamer voorziet, op een laagdrempelige manier, in een behoefte. De gasten zijn blij, wij dankbaar.

Robert Colijn,
>> mail Robijn
>> Publicatie LC 24 juni 2019

De woonkamer activiteitenoverzicht