Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Cultuuravond sfeer impressie

Vanuit Project Noodopvang Oekraïne zijn we de samenwerking aangegaan met het COA. We organiseren wekelijkse activiteiten waar Oekraïense vluchtelingen en vluchtelingen die bij het COA verblijven aan deel kunnen nemen. Eén keer in de maand organiseren wij een cultuuravond waar elke maand weer een andere cultuur centraal staat. Bewoners van de verschillende opvanglocaties geven zelf de avond vorm en zorgen voor een invulling. Dit wordt georganiseerd in verschillende wijkcentra om ook vooral inwoners van Leeuwarden hierin te betrekken.

Afgelopen maand stond het in het teken van de Jezidische mensen, een religieuze minderheidsgroep die veel genocides hebben meegemaakt. Nadat de Jezidische mensen hadden gekookt voor ruim 80 personen overhandigden ze iedereen een informatiebrief over hun religie. Bij de cultuuravond waren Oekraïners, bewoners van het COA en wijkbewoners aanwezig. De avond was vol met nieuwe ontmoetingen en gezelligheid. Na het eten werden de tafels aan de kant geschoven en werd er nog uren gedanst.

Een Jezidische man vertelde dat het voor hen heel bijzonder was dat mensen meer wilde weten over hun cultuur en religie. Hier was hij erg dankbaar voor. ‘Bijzonder’ is het woord dat de meeste mensen gebruikten voor deze avond. Een van onze Solidair stagiaires zei: ‘Het geluk en de blijheid straalt er vanaf, iedereen vergeet zijn zorgen en we zijn één groep met elkaar.’
Er staan voor de komende maanden ook weer cultuuravonden gepland. Een mooie manier waarop mensen er voor mensen zijn en iedereen vanuit eigen inbreng mee kan doen.